Mat-skojare...

Häng med nu... Ett as-najs recept med lite sommartouch...vad kan detta månne vara? 
 
Blandning av:
 
+ Skummjölk
+ vetemjöl
+ socker
+ raffinerad olja (från kokos och oljepalmen - ersätter grädde)
+ koncentrat av skummjölkpulver (mjölk där vatten och fett avlägsnats)
+ glukos-fruktossirap (stärkelse som omvandlats till sockersirap med hjälp av enzymer och syror för att förhindra   att sockret kristalliseras)
+ fettrudecerat kakaopulver
+ salt
+ vasslepulver
+ stabiliseringsmedel i detta fall Guarkärnmjöl E412 samt fruktkärnmjöl E410 (frövitan från baljväxter skalas med hjälp av syra, och mals ned).
+ stabiliseringsmedlet Karragenan E407 (utvinns ur odlade rödalger som behandlats med kaliumhydroxid för att avlägnsa cellulosan, resterna torkas och mals till pulver)
+ emulgeringsmedel mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, a.k.a. E471 (Från en kemisk reaktion som uppstår i mötet mellan glycerol och vegetabiliska fettsyror, ersätter äggula och förhindrar att det "skär sig")
+ aromämnen (behöver inte enligt EU-regler definieras närmare - tror dock detta är vanillin som utvinns av processad ruttnande granved)
+ bakpulver elle ammoniumvätekarbonat E503 samt natriumvätekarbonat E500. (syntetiskt hjorthornsalt samt naturligt mineral av natriumkarbonat upplöst i vatten och behandlat med koldioxid)
 
Svårare än så är det inte. Och jag har själv ätit minst tio av dem i sommar. Av födsel och ohejdad vana för att jag tycker att de är så smarriga... kommer inte att äta en enda till... Kom igen - gisa vad det är för recept? ...vad kan innehålla raffinerad olja, enzymer, syror, karragenan, ammoniumväte och andra mumsiga komponenter?
 
Yes.
It's a GB Sandwich.
 
Detta ensidigt emotionellt riktade kärleksförhållande är nu över.
 
Jag gjorde det igen... i min semestiga läshysteri har jag igen läst Mats-Eric Nilssons böcker. Det är både bra och dåligt när det händer. Bra för att jag får tänka till och fundera över mina principer ;) och omvärdera igen. Dåligt för att det blir lite mer ansträngande i vardagen. Jajamän... jag har ju för lite att göra i vanliga fall... så att...det är baksidan då. Jag har läst deet här förut, och ME Nilsson är en av anledningarna till att jag på olika vis är lite eftertänksam med vad jag äter. Inte av formskäl - utan av hälsoskäl. Jag är av den tron att kroppen påverkas av det vi matar den med. Särskilt viktigt för mig som inte alltid funkar som jag ska. Matar jag min kropp med skit så mår jag skit - inget särskilt konstigt. Men jag är också lite störd av att indsutrin försöker lura mig på grundval av profit - och att den gör det med min hälsa som insats. 
      Jag tycker att det ÄR märkligt med hur forskning på tillsatser i vår mat i regler görs på djur. Det finns t.ex. fler  än 300 godkända vardagliga komponenter som tillsätts för att ändra form, smak, färg och hållbarhet bl.a. på vår mat - de som kallas för E- ämnen. Alla dessa ämnen fyller förstås någon funktion, alla är inte onödiga. KRAV har godkänt 46 E-ämnen. Av olika naledningar har fler än 250 inte godkänts av KRAV...
      Vart och ett av dessa ämnen testas på djur, förutom att jag har etiska synpunkter på djurförsök, är de inte tillförlitliga i relation till männsikokroppar och går inte att göras på longitufdienell basis, då t.ex råttor inte lever mer än två år och generellt har en redan på förhand genetisk benägenhet att utveckla cancer. Redan där finns det problem med reliabilitet. Sedan testas sällan kombinaitioner av tillsatser och hur de regarer tillsammans... coctaileffekter alltså. T.ex är det rätt så väldokumenterat att askorbinsyra (som är surhetsreglerande och antioxiderande) tillsammans med natriumbensoat(som motverkar utevckling av mögel och jästsvampar)  (båda återfinns t.ex. i vissa apelsinläskedrycker) reagerar och blir till bensen. Bensen brukar en rekommendera att undvika då det är ett cancerogent ämne... Vissa individer kan dessutom reagera allergist mot natriumbenosat (E211) - särskilt de som är allergiska mot acetylsalicylsyra... japp. Men vi känner oss skyddade av livsmedelsverket och av de lagar som reglerar våra industrier...
     Ett annat sätt som vi luras på ekonomiska grundvalar är genom falska löften om hälsosamma alternativ. Light-produkter t.ex. Till att börja med kan jag nämna  undersökningen från Karolinska institutet (2007) som jämförde 19.000 kvinnor som åt lightprodukter med kvinnor som åt "normala" produkter... där kvinnorna som åt light produkter både vägde mer och hade en sämre generell hälsa - något som forskarna inte kunde ge någon valid förklaring till. Kanske var det så att kvinnor som väger mer väljer lightprodukter i tron att de är nyttigare... well... jag säger också att det finns en ekonomisk rationalitet bakom hur vi blir lurade att tro att ett light alternativ är bättre - ett exempel för att förklara vad jag stöttar resonemanget på: naturell youghurt t.ex jag brukar välja den KRAV-märkta som har en angedd fettprocent på 4-6%. Den är inte exakt angiven på förpackningen då den inte är behandlad går den inte att reglera. Youghurten innehåller två ingredienser mjölk och youghurtkultur - den kostar 18 spänn (lite extra för att den innehållet ekologisk mjölk. Den vanliga icke ekologiska kostar 15 spänn. Vaniljyoughurten ligger på 2% i fetthalt, vilket då kan anses vara ett magrare alternativ. den innehåller; mjölk  , socker 5 %, pjölkprotein, naturlig arom, vaniljextrakt och mild yoghurtkultur. Alltså är den inte i socker räknat ett sundare alternativ, dessutom innehåller den mindre mjölk, som ersätts av ett billigare mjöölkprotein - vilket lltså gör att vaniljyoughurten är billigare att tillverka - men kostar tre kronor mer per liter än den naturella Icke ekologiska varianten... tja. Nu saluförs kanske inte vaniljyoughurten som ett lättare alternativ - så let's kolla på en lightprodukt då. Lättyoggi jordgubb - med en fetthalt på 0,5%. Den innehåller: mjölk, jordgubbar 5 %, socker 4 %, mjölkprotein, modifierad potatisstärkelse, förtjockningsmedel (citruspektin), citronjuice, arom och yoghurtkultur. modifierad potatisstärkelse, pektin och protein används för att fylla ut, skapa känsla av youghurt, vilket annars är svårt i det här fallet då mjölken är högpastöriserad och youghurtkulturen ligger på sista plats - vilket betyder att det är den minsta beståndsdelen... en billigare produkt, som är mer konstgjord och kostar 3 kronor mer och innehåller mer socker 4% är ändå fyra procent och fett är inte mer hälsovådligt än socker är jag rädd... Tillsatser som är modifierade är förstås manipulerade... aromämnen behöver inte ha med ursprungssmaken att göra... ja jag gillar fasen inte att bli lurad..
     Lite småhungrig gick jag och letade efter nåt gott att äta i skafferiet. Ju färre ingredienser som anges på förpackningen desto bättre! Hittade riskakor. that's it.
    
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0